Przygotowanie ok. 35 minut. Koszt porcji ok. 1,20 zł
Składniki:
Spód: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 2 żółtka.
Masa bakaliowa: 3 żółtka, 2 białka, szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 szklanki rodzynek, szklanka migdałów.
Lukier: szklanka cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny. Polewa czekoladowa do zrobienia napisu czekoladowe ozdoby
Sposób przyrządzenia: Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder i żółtka. Szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Żółtka utrzyj z połową cukru na puszysty krem. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując pozostały cukier. Rodzynki i migdały sparz, odstaw na 10 minut, dokładnie osącz i grubo posiekaj (małe rodzynki można zostawić w całości).
Mąkę wymieszaj z bakaliami, wsyp do masy żółtkowej i ponownie wymieszaj. Stopniowo dodawaj ubite białka. Masę bakaliową rozsmaruj na cieście. Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładko. Lukrem posmaruj mazurek, odstaw do zastygnięcia. Polewą zrób napis, dołóż ozdoby.
Nasza rada:
Bardzo smakowita jest również masa bakaliowa z suszonych śliwek i orzechów włoskich.
na 12 porcji