Zapiekanki mięsne w kokilkach

Składniki: 6 ugotowanych mączystych ziemniaków ●300 g mięsa mielonego ●cebula ●łyżka koncentratu pomidorowego ●2/3 szklanki startego sera żółtego ●pieprz cayenne ●bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano, sól, pieprz ●olej, masło ●natka i pomidorki do dekoracji.

1. Ziemniaki rozgnieć widelcem z łyżką masła i szczyptą szałwii. Mięso wraz z cebulą podsmaż ok. 5 min na oleju. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, bazylią, oregano, rozmarynem. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.

2. Kokilki natłuść. Na dnie rozłóż część ziemniaków, na nich mięso z cebulą. Przykryj ziemniakami, oprósz solą. Posyp serem. Piecz w 180ºC przez 15 min. Przed podaniem udekoruj natką i pomidorkami.

Przejdź na początek artykułu