Swojska wieprzowinka z rzepą

Składniki na 4-5 porcji 50 dag chudej wieprzowiny, 1 duża rzepa, biała lub czarna, 2 marchewki, 2 cebule, 3/4 szkl. mrożonego groszku, 1 ząbek czosnku, 1 łyż. ziół prowansalskich, 1/2 łyż. majeranku i tymianku, sól, pieprz, olej.

1. Rzepę obierz i pokrój w kawałki. Gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut. Marchewki potnij w plasterki i razem z groszkiem dorzuć do wody. Odcedź. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, oprószone solą i pieprzem.

2. Cebulę i czosnek pokrój w talarki. Wraz z warzywami i ziołami dorzuć do mięsa, wymieszaj. Podlej wodą i duś do miękkości.

Przejdź na początek artykułu