Rolada z kaczki z pieczarkami i boczkiem

Kaczkę umyj, oczyść, odejmij mięso od kości. Rozłóż na desce, lekko rozbij przez folię, posól i popieprz. 10 dag wędzonego boczku pokrój w kostkę. 2 cebule, marchewkę i 10 dag pieczarek oczyść i pokrój na małe kawałki.

Posiekaj 2 gałązki natki pietruszki. Pokrój w kosteczkę kajzerkę, zalej ją 100 ml śmietany, dodaj 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, boczek, połowę cebuli, marchewkę, pieczarki, jajko i 2 żółtka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj. Nadzienie rozłóż na kaczce, ściśle zwiń, obwiąż nicią. Włóż roladę do brytfanki, oprósz łyżeczką kminku, dosyp resztę cebuli, podlej małą ilościa wody. Piecz ok. 90 min w 180°C, w trakcie podlewaj sosem pieczeniowym. Sos zredukuj, zagęść mąką, dopraw.

Przejdź na początek artykułu
Więcej na temat: