Kaczka w maladze

Składniki: młoda kaczka, oliwa do smażenia, podroby z kaczki, włoszczyzna (bez kapusty), ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, 3 płaskie łyżki mielonej żelatyny, szklanka malagi lub innego czerwonego, półsłodkiego wina, owoce z kompotu i cytrusowe

1.Umytą, osuszoną, oprószoną przyprawami kaczkę, odstawiam na 20 min w chłodne miejsce. Wkładam do brytfanny, smaruję delikatnie tłuszczem i piekę.

2. Z podrobów, warzyw i przypraw gotuję „smak” na galaretę; daję tyle wody, by po ugotowaniu uzyskać 3 szklanki wywaru. Gorący odcedzam, łączę z malagą i rozpuszczoną żelatyną, całość lekko podgrzewam.

3. Na głębokim półmisku układam porcje kaczki (bez kości), dekoruję owocami, zalewam galaretą, wstawiam do lodówki na kilka godz. Zdobię półmisek zieleniną.

Przygotowanie 180 min, porcja 490 kcal, koszt porcji ok. 3,50 zł, przepis na 12 porcji.

Przejdź na początek artykułu
Więcej na temat: