Galaretka zimne nóżki

Skład na 8 porcji: ● 4 przednie nóżki wieprzowe ● 1 golonka tylna ● 3 marchewki ● 2 pietruszki ● ćwierć selera ● 3 ząbki czosnku ● 4 łyżki konserwowego groszku ● 1 opieczona cebula ● 3 listki laurowe ● po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego ● sól i pieprz czarny mielony do smaku ● 2 łyżki żelatyny do mięsa

1. Skórę golonki i nóżek golimy lub opalamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Mięso zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu. Miękkie mięso wyjmujemy, wywar doprawiamy solą i pieprzem mielonym, chwilę gotujemy i przecedzamy.

2. Mięso kroimy na kawałki, a warzywa w kostkę. Groszek konserwowy osączamy z zalewy. Mięso i wszystkie warzywa zalewamy wywarem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

3. Wsypujemy żelatynę, całość energicznie mieszamy i rozdzielamy do miseczek. Studzimy i wkładamy do lodówki, żeby galareta dobrze zastygła.

Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 394 kcal Białko 29 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 14 g.

Serwujmy z octem lub sokiem z cytryny.

Przejdź na początek artykułu
Więcej na temat: