Babeczki z szynką zapiekane w kokilkach

Składniki: 250 g gotowanej szynki ● 2 ząbki czosnku ● mały słoik pomidorów suszonych w oleju ● 280 g mąki pszennej (jeśli chcesz, część możesz zastąpić żytnią) ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kulka sera mozzarella ● 250 ml mleka ● 2 jajka ● 30 ml oleju (może być z susz. pomidorów).

1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. Pomidory i szynkę pokrój na kawałki. Czosnek obierz i posiekaj. Ser mozzarella osącz z zalewy i zetrzyj.

2. W misce wymieszaj jajka, mleko i olej. W drugiej połącz mąkę, proszek do pieczenia. Składniki mokre wymieszaj z suchymi.

3. Do masy dodaj ser, szynkę, czosnek i pomidory. Wymieszaj. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj więcej mleka, jeśli za rzadka – nieco więcej mąki.

Natłuść kokilki olejem. Napełnij masą do 2/3 wysokości. Piecz ok. 25-30 min. Gotowe podaj np. udekorowane natką.

Przejdź na początek artykułu