Delikatne szaszłyki z klopsikami dla dzieci

● 2 małe dymki ● 500 g mielonego mięsa ● bułka tarta ● jajko ●2 ząbki czosnku ● kilka pomidorków koktajlowych ●żółta duża papryka ● czerwona cebulka ●olej ●przyprawy: sól, pieprz ● mielona słodka papryka,suszona natka pietruszki ● majeranek

4-5 porcje, przygotowanie: ok. 20 minut (+ chłodzenie); pieczenie: ok. 20 min; porcja: 480 kcal; koszt: ok. 4,70-5,40 zł.

1. Dymki oczyść, odkrój szczypior (możesz dodać go do sałatki lub sosu do szaszłyków). Cebulki posiekaj i dodaj do mięsa. Wsyp tyle bułki tartej, aby po wyrobieniu powstała zwarta masa mięsna.

2. Wbij jajko. Dopraw przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i resztą przypraw. Wyrób masę, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Łyżką nabieraj mięso i zwilżonymi dłońmi formuj klopsiki o wielkości zbliżonej do pomidorków. Pokrój paprykę na kwadraty i cebulę na ćwiartki.

4. Nadziej klopsiki wraz z warzywami na namoczone patyczki. Szaszłyki posmaruj olejem i ułóż na blasze lub tacce. Piecz ok. 20 min, obracając.

Przejdź na początek artykułu