Murzynek

Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego, 25 dag cukru pudru, 5 jajek, 20 dag margaryny, 3 łyżki kakao,3 łyżki oleju, 1/3 szklanki wody, szczypta soli Na polewę: 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao 5 łyżek śmietanki kremówki, 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier puder, kakao, olej oraz wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudź. 2. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Żółtka włóż do miski i ucieraj mikserem, stopniowo dodając wystudzoną zawartość rondelka. Następnie małymi porcjami, nie przerywając ucierania, dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Na koniec dodaj ubite białka i całość delikatnie wymieszaj łyżką. 3. Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 170° C, piecz ciasto przez 50 minut. 4. Przygotuj polewę. W garnuszku roztop masło, dodaj cukier, kakao oraz śmietankę. Wymieszaj i gotuj krótką chwilę, aż całość zacznie gęstnieć. Przestudzoną polewą udekoruj wystudzone ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 390 kilokalorii

Przejdź na początek artykułu
Więcej na temat: