Malinowa jogurtina w czekoladowej polewie

Składniki na 20 porcji: 30 dag czekolady mlecznej, 20 dag gorzkiej czekolady, 40 dag malin, 2/3 szkl. cukru, 2 op. (po 10 dag) herbatników czekoladowych, 9 łyżeczek żelatyny, 1 kg jogurtu naturalnego, 1 op. cukru waniliowego, 2 szkl. śmietany kremówki, olej do posmarowania foremki

1. Maliny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Żelatynę zalej zimną wodą, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno. Jogurt utrzyj z cukrem na puszystą masę. Połącz go z bitą śmietaną oraz żelatyną. Masę schłodź. Gdy zacznie tężeć, domieszaj maliny, przełóż do dużej podłużnej foremki posmarowanej olejem. Wierzch przykryj herbatnikami. Wstaw do lodówki na 4 godz.

2. Obie czekolady połam na kawałeczki. Wrzuć do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą. Podgrzewaj mieszając, aż się stopią. Odstaw do wystudzenia. Gotowe ciasto wybij z foremki. Cienko posmaruj odrobiną stopionej czekolady. Kiedy czekolada zastygnie, nałóż kolejną warstwę polewy. Tak samo nakładaj następne warstwy, aż zużyjesz całą czekoladę. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.

Przejdź na początek artykułu
Więcej na temat: