Ciasto czekoladowe

Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 5 jajek, 350 g cukru, 210 g mąki, 3 łyżki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g margaryny, 100 g gorzkiej czekolady. Na krem: 350 g ciemnej czekolady, 300 g śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Margarynę i posiekaną czekoladę włóż do rondelka, roztop. Do miski wbij jajka, wsyp cukier. Ubijaj mikserem około 5 min. Nie przerywając miksowania, wlej przestudzoną czekoladę. Na koniec w kilku porcjach dodaj suche składniki, dokładnie zmiksuj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C. 

2. Pozostałą czekoladę posiekaj. Do szklanej lub metalowej miski wlej śmietankę, podgrzej w kąpieli wodnej. Następnie dodaj czekoladę, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Naczynie zestaw z pary i ubij trzepaczką, aż masa nabierze połysku. Następnie wstaw do lodówki na 1-2 godziny, by zgęstniała.

3. Schłodzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. 6 łyżek kremu odłóż do dekoracji, pozostałym kremem posmaruj pierwszy kawałek ciasta. Drugi kawałek ciasta pokrój na 12 trójkątów. Ułóż je na kremie. Odłożonym kremem udekoruj wierzch ciasta.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 560 kilokalorii.

Przejdź na początek artykułu