Biszkopty bezglutenowe

Składniki na 8 porcji: Ciasto: 5 jajek • 15 dag drobnego cukru • 15 dag mąki bezglutenowej • łyżka mąki ziemniaczanej • 4 łyżki oleju rzepakowego • łyżeczka masła • pół filiżanki herbaty • łyżka cukru • aromat migdałowy. Masa: 10 dag serka mascarpone • 300 ml śmietany 36 proc. • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki likieru Amaretto • kilka łyżek wiórków kokosowych.

1. Ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, olej. Wymieszaj. Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

2. Z ciasta wytnij koła. Nasącz je ponczem z herbaty, cukru i aromatu. Śmietanę ubij, dodaj ser, cukier, likier. Ciastka ozdób śmietaną, wiórkami i owocami.

CZAS: około 1,5 godziny

Przejdź na początek artykułu