Bezowe serce z malinami

Składniki na 2 porcje: • 4 duże białka • szczypta soli • 25 dag cukru pudru • szczypta czerwonego barwnika spożywczego • 300 ml śmietany kremówki (36 proc.) • opak. śmietan-fiksu • łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego • dowolne owoce do dekoracji (mrożone maliny, jagody, borówki amerykańskie lub owoce z puszki) • papier do pieczenia.

1. Dużą blachę (najlepsza jest ta z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 duże serca. Włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 150°C.

2. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz octu winnego. Ubijając, syp porcjami cukier puder. Ubijaj do chwili, aż piana stanie się lśniąca.

3. Wsyp barwnik spożywczy, wymieszaj. Wyłóż masę na narysowane serca. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze pół godziny. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw, aż bezy ostygną.

4. Ubij śmietanę z cukrem i śmietan-fiksem. Rozłóż krem na bezowych sercach. Udekoruj owocami. Jeśli masz mało czasu, kup gotowe spody bezowe i posmaruj je bitą śmietaną.

Przejdź na początek artykułu