Amoniaczki siostry Anastazji

Skład na 35 sztuk: ● 600 g mąki krupczatki ● 1 kostka dobrej margaryny do pieczenia ● 1 jajko ● 2 żółtka ● 1 szklanka cukru ● 2 łyżeczki amoniaku, czyli kwaśnego węglanu amonu ● 2 łyżki gęstej śmietany ● szczypta soli ● cukier kryształ do posypania

Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,20 zł

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajko i żółtka.

2. Dodajemy posiekaną margarynę i cukier. Amoniak zalewamy dwiema łyżkami wrzącej wody i wlewamy do mąki. Na końcu dodajemy śmietanę.

3. Zagniatamy gładkie ciasto, które można włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki albo od razu piec z niego ciasteczka.

4. Ciasto wałkujemy partiami na grubość 0,5 cm i kieliszkiem lub foremkami do kruchych ciasteczek o różnych kształtach wycinamy z niego amoniaczki.

5. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy około 15 minut na jasny złoty kolor. Dekorujemy według uznania.

Przejdź na początek artykułu